De keuze is reuze voor de consument met hartige trek. Sommige mensen zouden het liefst de hele dag door chips eten, was het niet dat het ongezond is. De chipsindustrie beweert echter ook varianten te verkopen die gezonder zouden zijn. Zo heb je groentechips, oven baked chips en een light variant. Maar zijn deze chips echt de oplossing, of kun je net zo goed ordinaire naturelchips kopen?

Samenvatting

  • Chips bevat veel transvet en zout
  • Groentechips bevat net zoveel vet en zelfs meer suiker dan normale chips
  • Oven baked chips bevat minder vet doordat ze niet in olie gefrituurd worden
  • Alle soorten chips bevat over het algemeen veel zout, ook gezondere alternatieven

Waarom zijn chips ongezond? 

Om van aardappels chips te maken, frituur je dunne aardappelschijfjes in vet of olie tussen de 170 en 190 graden Celsius. Maar het zal voor de meeste mensen geen verrassing zijn dat chips ongezond zijn. Het frituren van aardappels op hoge temperaturen zorgt er namelijk voor dat dit vet in transvet omgezet wordt. Een vet dat het cholesterolgehalte in je bloed verhoogt, en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Nooit eerder van transvet gehoord? Geen probleem, we zetten het voor je op een rijtje. 

Verzadigd vet

Er zijn drie hoofdsoorten vet: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Verzadigd vet staat bekend als 'ongezond vet'. Het consumeren van te veel verzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Toch zijn verzadigde vetten noodzakelijk in beperkte hoeveelheden voor energie en bescherming van organen. Je vindt verzadigd vet hoofdzakelijk in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, boter en zuivel. Voorbeelden hiervan zijn salami, roomboter en hard bak- en braadvet.

Foto van salami of cervelaat op brood

Onverzadigd vet

Onverzadigde vetten worden verlagen juist het cholesterolgehalte in je bloed. Deze vetten worden daarom gezien als gezonde vetten. Onverzadigde vetten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals vis, plantaardige oliën, noten en avocado.

avocado handige hack

Transvet

Over het algemeen worden onverzadigde vetten als gezonde vetten beschouwd. Er is echter één uitzondering: transvet. Transvetten zijn namelijk onverzadigde vetten die door chemische processen in de fabriek van structuur veranderd zijn. Transvetten zijn zelfs nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Transvetten verhogen namelijk het cholesterolgehalte in je bloed, en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Je vindt transvet o.a. in margarines, koekjes, gebak en chips.

Keuringsdienst van waarde - MSG - chips

Gelukkig liggen de schappen tegenwoordig ook vol met zakken chips die beweren een gezond alternatief te bieden. Denk aan groentechips of chips die in de oven gebakken zijn. Maar zijn deze alternatieven ook echt gezonder?

Groentechips

Een zak groentechips bevat meestal een combinatie van pastinaak, wortel, rode biet en zoete aardappel. Ondanks dat groentechips meer voedingsvezels bevatten dan reguliere aardappelchips, is deze snack niet per definitie gezonder. Groentechips worden namelijk ook gefrituurd in hete olie. Je krijgt daardoor net zoveel transvet binnen als bij gewone chips. 

Daarnaast bevat groentechips veel meer suiker. Wortel, rode biet, zoete aardappel en pastinaak bevatten namelijk veel natuurlijke suikers. Het resultaat? Een chipje met een gezond imago dat net zoveel transvet, koolhydraten en zelfs meer suiker dan gewone aardappelchips bevat.  

Hoe zit het met de vitamines, zitten die nog wel in de chips? Hoewel er, net als in aardappelchips, nog enkele vitaminen en mineralen aanwezig zijn, is dit verwaarloosbaar ten opzichte van verse groentes. Een groot deel van de vitamines gaat namelijk verloren tijdens het frituren. En oven baked chips dan, zijn die wel gezonder?  

Welke chips koop jij meestal?
Choices

Oven baked chips

Op de verpakking wordt trots vermeld dat deze chips 50 procent minder vet bevat dan hun gefrituurde tegenhanger. Deze ‘vetarme’ aardappelchips lijken een gezond alternatief voor de traditionele gefrituurde chips. Maar is dit ook zo? 

De oven baked chips worden – zoals de naam doet vermoeden – gebakken in de oven (met olie) totdat ze knapperig zijn. Ze worden als een gezonder alternatief beschouwd omdat ze minder vet absorberen tijdens het bakken in vergelijking met gefrituurde chips. 

Hoewel deze chips minder vet bevatten, zijn ze niet bij uitstek gezond te noemen. Het blijft een sterk bewerkt voedingsmiddel, en bevat net als normale chips en groentechips erg veel zout. 

Light chips

Tot slot de light chips. Klinkt direct een stuk gezonder met het label light op de verpakking. Toch bevatten light chips over het algemeen 30 procent minder vet, terwijl ovengebakken chips tot wel 50 procent minder vet bevatten. In tegenstelling tot ovengebakken chips worden light chips wel gefrituurd. 

In de light variant zit weliswaar minder vet dan in gewone chips, maar er zitten meer koolhydraten in. Het verschil in calorieën tussen 'magere' chips en normale aardappelchips is daarom erg klein. Per 100 gram bevatten gewone chips zo'n 542 kilocalorieën ten opzichte van 490 kilocalorieën in light chips. Daarnaast bevatten ook 'magere' chips erg veel zout.

De term 'light' is trouwens een beschermde term. Om 'light' op de verpakking te mogen zetten moet het product óf minimaal 30% minder suiker óf 30% minder vet óf 30% minder calorieën dan een soortgelijk product bevatten.

Chips is nou eenmaal ongezond

Hoewel de schappen vol liggen met chips die beweren een gezond alternatief te bieden, moeten we ons er misschien maar bij neerleggen dat chips nou eenmaal ongezond zijn. Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen dat het per definitie gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. Zoals bij veel andere voedingsmiddelen, is het prima om met mate te consumeren.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Ersin met krabbenpoten.