Deze gefermenteerde thee is een heerlijk fris drankje: kombucha. En het is super eenvoudig zelf te maken! Circulair chef-kok Bryce Steba laat het je stap voor stap zien. Proost!

Kombucha: gefermenteerde thee

Kombucha staat bekend als een gefermenteerde theedrank, waarvoor je groene of zwarte thee gebruikt. Zodra je de suiker toevoegt, wordt de fermentatie in gang gezet door een stukje SCOBY toe te voegen. SCOBY staat voor 'Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast', een geleiachtige substantie die uit een mix van bacteriën en gisten bestaat. 

Kombucha: wat is het écht?

Het hippe drankje onder de frisse drankjes: kombucha. Toch lijkt er iets opmerkelijks aan de hand te zijn. De ingrediënten van een flesje kombucha variëren namelijk sterk. Keuringsdienst van waarde onderzoekt wat het drankje precies is.

Keuringsdienst van waarde - Kombucha: zo maak je het zelf in een handomdraai

'Je kan van fruitschillen en zelfs Snickers smaakmakers maken in je kombucha!'

Circulair chef-kok Bryce Steba

Oneindig combineren met het maken van kombucha

Zelf kombucha maken is leuk en super eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is suiker, water, kombucha en een SCOBY. En je kan er alle kanten mee op, circulair chef-kok Bryce Steba laat het graag zien. 

Waarom hij kombucha zo fijn vindt? Bryce Steba: ‘Omdat het oneindig te combineren is met circulaire gastronomie. Je kan van schillen in je kombucha smaakmakers maken, en zelfs van Snickers. Maar ook van perenschillen, appelschillen en gekarameliseerde bananenschillen. Je kunt helemaal los ermee!'

Chefkok Bryce Steba

Ingrediënten voor kombucha

Nodig voor 1 liter: 

  • 120 gram suiker 
  • 0,8 L water (zonder chloor of fluoride) 
  • 2 theezakjes of 3 tl zwarte thee 
  • 110 ml kombucha 
  • SCOBY 
  • Weckpot met inhoud van 2 liter 
  • Kaasdoek 
  • Elastiekje 

Optioneel: 

  • Zeef 
  • Thermometer 
  • Weegschaal/maatbeker
Zelf kombucha maken

Instructies: 

  1. Breng een vijfde van het water aan de kook en doe met de suiker in de weckpot. 
  2. Roer tot het is opgelost. 
  3. Doe de theezakjes in het water en laat het mengsel 10-15 minuten trekken. 
  4. Voeg dan de rest van het water toe. Je kunt de thee eventueel nog even door laten trekken als je van een sterke smaak houdt. 
  5. Haal de thee uit de oplossing. Voeg de kombucha en de SCOBY toe. 
  6. Leg het kaasdoek over de pot en zet het vast met het elastiekje. Zet het mengsel op een donkere plek op kamertemperatuur en laat 7-14 dagen fermenteren. 
  7. Begin te proeven na 7 dagen om te bepalen of je hem al lekker vindt. Hoe langer je hem laat staan, hoe meer het een azijnsmaak krijgt. Als de fermentatie klaar is, haal je de SCOBY uit de pot. Doe een deel van de kombucha bij je SCOBY als bewaarvloeistof. 
  8. Zeef de kombucha om eventuele deeltjes te verwijderen. Stop de kombucha in een fles (liefst met beugel) en zet in de koelkast. Dit stopt de fermentatie.

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Marijn van keuringsdienst van waarde in een ruimte vol rauwe ham