Spraakmakers bood maandag een pakket oplossingen aan bij de minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf. De maatregelen moeten soelaas bieden aan duizenden mbo-studenten die worstelen met mentale druk.

Vanaf de ministerskamer

Een talkshow maken in de ministerskamer, dat is wat het NPO Radio 1-programma gisteren deed. 'Het is eigenlijk een metafoor voor het ministerschap', zegt Dijkgraaf. 'Er zitten hier heel vaak mensen aan tafel.' Toch geeft ook de minister toe dat dit niet vaak studenten zijn. Vandaag zitten de studenten wél aan tafel, want namens ROC Amsterdam praten vier studenten mee over de oplossingen die zij graag willen zien.

Psychische klachten 

Steeds meer jongeren hebben ernstige psychische klachten en mbo-studenten worden daarbij vaak over het hoofd gezien. Uit de vele gesprekken met studenten, ouders, docenten, psychologen, ROC-bestuurders, ambtenaren en werkgevers en onze eigen ‘minister van Oplossingen’ Nienke Meijer, zijn we samen tot een pakket van vijf oplossingen gekomen.  

'Het is onacceptabel en niet uit te leggen als er geen goede vergoeding is'

Robbert Dijkgraaf

‘Géén stagevergoeding is onacceptabel’ 

Veel mbo-studenten krijgen niet of nauwelijks stagevergoeding. Dit zorgt voor enorme financiële- en mentale druk. Zo ook ook Ranija Ezzimousa. 'Ik loop doordeweeks stage en vanaf vrijdagavond werk ik het hele weekend. Het zou mij enorm helpen als een stagevergoeding krijg. Dan kan ik me volledig richten op mijn studie en heb ik een veel fijner leven daarnaast.'
 
Dijkgraaf: 'Het is onacceptabel en niet uit te leggen als er geen goede vergoeding is. Geen vergoeding kan gewoon niet.' Dijkgraaf denkt daarbij aan 400 a 500 euro. Werkgevers hebben de minister eerder toegezegd stagiairs een hogere vergoeding te geven. 'Ik moet vertrouwen op die handtekening'.

Studie-uitval en terugkeer

In de uitzending van Spraakmakers belooft Dijkgraaf ook om het gemakkelijker te maken voor studenten die uitvallen, om terug te keren naar een studie. 'Toen ik stopte met mijn studie had ik helemaal niets', zegt Noémie de Wit die drie jaar geleden uitviel. 'Het is niet echt motiverend en dan is alles wat je wel geleerd hebt voor niets geweest.'

'Je weet niet bij wie je moet zijn of wat je precies moet leren voor een tentamen'

Student Qichell Hasselbaink

Sinds 2021 kunnen studenten alle vakken die zij al wél gehaald hebben, meenemen naar een nieuwe opleiding met een zogeheten mbo-verklaring. Maar veel studenten weten niet van het bestaan af. 'Dan sta je met legen handen en dat maakt het moeilijker terug te keren', zegt De Wit. Dijkgraaf zegt toe direct alle mbo-docenten te benaderen: 'Het is belangrijk op het niveau van docenten dat dit bekend is. Niet alleen dat de mogelijkheid bestaat, maar dat ze er daadwerkelijk gebruik van maken. Het is van groot belang voor de studenten. Het is een recht.'

Betere begeleiding

Naast een stagevergoeding en het in de praktijk brengen van de mbo-verklaring, stelt Spraakmakers een buddysysteem voor om studenten beter te begeleiden tijdens hun stage en studie. Dat zou Qichell Hasselbaink echt hebben geholpen tijdens haar eerste jaar. 'Je weet niet bij wie je moet zijn of wat je precies moet leren voor een tentamen. Het zou heel erg helpen als je dit gewoon aan iemand kan vragen. Een ouderejaars die het allemaal al gedaan heeft.'
 
Ook moet ‘mentale gezondheid’ als vak worden gegeven. 'Hoe geef je kritiek of hoe ga je zelf om met kritiek? Dat het ook eens gaat over hoe je je voelt. Dat zou veel studenten helpen om zich mentaal beter te voelen', denkt Fiorella Rijo. Deze lessen worden werkelijkheid voor 75.000 mbo-studenten. ROC Amsterdam-Flevoland, ROC Mondriaan, Yuverta en het Summa College, zeggen bij Spraakmakers toe hier vanaf september mee aan de slag te gaan. 

KRO-NCRV in actie voor mentale problemen

Met het aanbieden van de oplossingen aan minister Dijkgraaf, heeft Spraakmakers het belang van het mentale welzijn van de jeugd onderstreept. Vanaf nu zullen andere titels van KRO-NCRV, zoals Brandpunt+ en Pointer, zich intensief inzetten om het mentale welzijn van jongeren onder de aandacht te brengen. 
  
KRO-NCRV bundelt de verhalen dagelijks op het nieuwe online platform kroncrv.nl/druk. Naast het online platform komt er ook een WhatsApp lijn, waarbij jongeren input en persoonlijke ervaringen direct met de redacties kunnen delen.

Bezoek het online platform Druk!