Trap je de benen uit het lijf op je oude barrel, word je moeiteloos ingehaald door iemand op een elektrische fiets. Het racemonster is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Maar zijn ze wel goed voor je gezondheid? 

Handig en goed voor de beweging. Een veelgehoord pleidooi voor de elektrische fiets. Maar wat doet zo'n fiets nou écht voor je gezondheid? Wetenschappers van de Universiteit Twente zochten het uit. Een een verslaggever van de Stentor ging vervolgens met de onderzoekers op pad. Wat blijkt? ‘Om je conditie te verbeteren is het volkomen nutteloos’, aldus de onderzoeker.

Heb jij een elektrische fiets?
  1. Ja 50% (2 votes)
  2. Nee 25% (1 vote)
  3. Nee, maar ik wil er wel een 25% (1 vote)

Fietsen of pedalen aaien?

Wat de elektrische fiets voor de gezondheid doet, mag verslaggever Joost Dijkgraaf zelf ondervinden. Hij krijgt een masker op dat de zuurstofopname meet. Op de atletiekbaan van de Universiteit Twente gaat het experiment van start. Een data-analist en bewegingswetenschapper monitoren de fietsrondes. Joost maakt verschillende ritten: van de turbostand op de e-bike, tot rondes op een normale fiets. 

'Als je eenmaal in beweging bent, hoef je alleen nog de pedalen te aaien'

Wetenschapper Jasper Reenalda

Wat blijkt? Een kwartier trappen met behulp van de turbostand op de elektrische fiets (65 kilocalorieën), verbruikt minder energie dan een kwartier winkelen (75 kilocalorieën). 'Als je eenmaal in beweging bent, hoef je eigenlijk alleen nog de pedalen te aaien,' legt wetenschapper Jasper Reenalda uit.

Elektrische versus traditionele fiets

Maar goed, dat is op de turbostand van de elektrische fiets. Hoe zit dat als Joost alleen de gemiddelde ondersteuning gebruikt? Dan wordt er in dat kwartier iets meer verbrand: 84 kilocalorieën. Ter vergelijking: op de traditionele fiets zonder poespas stijgt de kilocalorieteller naar 125. Bijna het dubbele dus ten opzichte van een ritje met turbo-ondersteuning.

Weg met de elektrische fiets?

Nee, dit is geen pleidooi om alle elektrische fietsen in de ban te doen. Het kan voor veel mensen wel degelijk de letterlijke bewegingsvrijheid vergroten. Zo ben je nu wellicht eerder geneigd om 10 kilometer op de elektrische fiets af te leggen, waar je eerder de auto pakte.  

'Maar we moeten het niet gaan zien als een manier om je conditie te verbeteren,' zegt wetenschapper Reenalda. 'Daar werkt het dus gewoon niet voor.'

Meer lezen over groene keuzes?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief boordevol informatie over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten.

binnenstebuiten inspiratiesessies marieke eyskoot nadia zerouali