Miniscule bikinibroekjes op het volleybalveld, hoog uitgesneden pakjes tijdens turnwedstrijden en korte tops bij vrouwen op de atletiekbaan. Beelden die we afgelopen jaren (overwegend) voor lief hebben genomen, maar waar steeds meer sporters - en supporters - zich tegen verzetten. Tijd voor verandering.

Hoe kledingvoorschriften in de sportwereld bijdragen aan seksisme

Het is je vast niet ontgaan dat het Noorse beachhandbalteam - letterlijk en figuurlijk - een boete aan de broek kreeg tijdens het EK in Bulgarije. Er werd hen een bedrag van 1500 euro opgelegd, en dat had een opmerkelijke oorzaak. De vrouwen droegen namelijk niet de gebruikelijke bikinibroekjes, maar verschenen in korte broeken op het veld. Vrouwen binnen het team voelden zich onnodig geseksualiseerd en onprettig in de traditionele kleding. En hoewel bij de mannen het dragen van korte broeken geen enkel probleem is, werd het initiatief van de vrouwen beboet op basis van het dragen van 'ongepaste kleding'.

For anyone curious, this is a group shot of both beach handball teams from Norway. pic.twitter.com/sJdnlsojzB

— Ina Aletheia (@inaaletheia) July 18, 2021

'Boetes voor seksisme'

Het voorval zorgde voor de nodige ophef, al konden de Noren ook op steun rekenen... Zo heeft onder andere zangeres Pink aangeboden de boete voor haar rekening te nemen. "De Europese handbalfederatie zou een boete moeten krijgen voor seksisme", schrijft de zangeres op Twitter.

I’m VERY proud of the Norwegian female beach handball team FOR PROTESTING THE VERY SEXIST RULES ABOUT THEIR “uniform”. The European handball federation SHOULD BE FINED FOR SEXISM. Good on ya, ladies. I’ll be happy to pay your fines for you. Keep it up.

— P!nk (@Pink) July 25, 2021

Dat het voorval met de Noorse ploeg gestoeld is op seksistische regelgeving, is lastig te weerleggen. Maar de handbalfederatie is niet de enige tak van sport waar het ontbreekt aan een progressieve houding. Volgens gender en diversiteit onderzoeker Inge Claringbould van de Universiteit Utrecht worden vrouwen in het beachvolleybal al jaren 'verseksualiseerd'. ok op de atletiekbaan en binnen de turnwereld is nog flink wat winst te behalen op het gebied van gender gelijkheid, bespreekt ze in het AD.

Duitse turnploeg vernieuwt

Zo was het eerder dit jaar turnster Sarah Voss die tijdens het EK in Basel haar entree maakte in een turnpak met lange mouwen en pijpen. Een daad van verzet tegen de minipakjes in de turnwereld. Ze werd gesteund door de Duitse bond én haar teamgenoten volgden haar initiatief. Volgens Duits turnster Elisabeth Seitz moet de outfit vooral comfortabel zijn. En dus maak de Duitse ploeg tijdens deze Olympische Spelen in Tokio een vuist tegen de seksistische normen. De gehele ploeg draagt nieuwe pakken, mét pijpen tot de enkels. Geen zorgen om opkruipende broekjes, die tijdens de oefeningen in een bilnaad verdwijnen.

Germany first emerged in April at the European championships through Sarah Voss. https://t.co/KxR1mHo59q

— Shireen Ahmed- Politically Correct Pundit (@_shireenahmed_) July 26, 2021

In 2018 treedt Marieke van der Plas aan als kersverse directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Nadat verschillende (misbruik)schandalen binnen de turnsport aan het licht zijn gekomen, kleeft er een donkere rand aan de sport. Met haar komst gooit de progressieve directeur direct een aantal kledingvoorschriften over boord. Tijdens wedstrijden mag er nu een broekje over de turnpakken worden aangetrokken, wat eerder nog kon zorgen voor puntenaftrek. Beter laat, dan nooit, zullen we maar denken.

Waarom hebben vrouwelijke sprinters wél blote buiken, terwijl de Usain Bolts met een bedekte torso rondlopen?

Weg met stereotypes

Wetenschapper Claringbould verzet zich tegen stereotypes die binnen de sportwereld in stand worden gehouden. Volgens haar leidt de minimale kleding af van waar het over moet gaan: de prestaties. Sportpsycholoog Karin de Bruin bevindt zich in hetzelfde kamp. Eerder oppert ze in het AD het vraagstuk waarom vrouwelijke sprinters wél blote buiken hebben, terwijl de Usain Bolts op deze wereld met een bedekte torso rondlopen. Tijd voor verandering, stelt Claringboul.

Lees ook:

En toch zal het emancipatieproces volgens sportsocioloog Agnes Elling niet snel verlopen. In de sportwereld spelen tradities volgens haar een grote rol. Er wordt makkelijk gezegd dat bepaalde kledingvoorschriften er 'nou eenmaal bijhoren'. "Zolang heteroseksuele mannen de dienst uitmaken in besturen, media en sponsoring, zal het heteroseksuele schoonheidsideaal dominant zijn", zei Claringbould in het AD. 

En al gaat het langzaam, we zien toch een klein beetje progressie tijdens de Spelen in Tokyo. De Duitse turnsters mogen zonder boetes hun benen bedekken en Egyptisch basketball scheidsrechter mag sinds 2017 haar hoofddoek dragen op het veld. Nog vier jaar te gaan, en hopelijk kunnen dan alle vrouwen tijdens de Spelen zélf bepalen wat ze aantrekken.