Vaticaanstad, 4 oktober 2021 - Voor het eerst hebben vertegenwoordigers van bijna alle religies, samen met wetenschappers, opgeroepen tot een onmiddellijke intensivering van de wereldwijde maatregelen ter bescherming van het klimaat. Zij deden deze oproep vandaag op de feestdag van Sint-Franciscus van Assisi vanuit Vaticaanstad in de aanloop naar de COP26-klimaattop in Glasgow begin november. 

De bijna 40 religieuze vertegenwoordigers overhandigden de oproep aan de aangewezen voorzitter van COP26, de Brit Alok Sharma, en aan de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio.

In de oproep wijzen de religies op een gemeenschappelijke morele verplichting om de klimaatverandering aan te pakken. Alle religieuze en spirituele tradities roepen op tot zorg voor anderen en voor de schepping. Meer in het bijzonder roepen wetenschap en religie de wereld op om zo snel mogelijk een netto nuluitstoot van koolstofdioxide te bereiken. Dat is volgens hen nodig om de stijging van de gemiddelde mondiale temperatuur te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau.

Lees ook: Prins Jaime: klimaattop in Glasgow is als een Olympische estafette

Rijke landen moeten meer betrokken worden - door strengere maatregelen en financiële hulp voor armere landen. Er wordt ook opgeroepen tot internationale samenwerking bij de overgang naar schone energie, duurzaam landgebruik en voedselproductie, alsook tot verantwoorde financiering.

Religieuze leiders gaan hun gelovigen opvoeden en motiveren om actief deel te nemen aan het publieke debat over milieuvraagstukken. Tegelijkertijd moeten zijzelf en hun instellingen zich meer richten op duurzaamheid in levensstijl en omgang met hun eigen bezit.

Onder de ondertekenaars bevinden zich, naast paus Franciscus, hooggeplaatste vertegenwoordigers van alle christelijke denominaties, de soennitische en de sjiitische islam, het jodendom, het hindoeïsme, het sikhisme, het boeddhisme, het confucianisme, het taoïsme, het zoroastrisme en het jaïnisme. 

“Met de kennis van de wetenschap en de wijsheid van de godsdienst” is het dringend en noodzakelijk “op lange termijn te denken in het belang van de gehele mensheid”, aldus de oproep. “Toekomstige generaties zullen het ons nooit vergeven als we ons gemeenschappelijke vaderland niet beschermen.”

De wetenschap, aldus Joachim von Braun, voorzitter van de Pauselijke Academie van Wetenschappen, is al lang eensgezind over de klimaatverandering. Nu, zei hij, “zijn de religies het ook eens over deze kwestie.”

Alok Sharma, verkozen voorzitter van COP26, zei: “Ik ben vereerd dat ik deze historische gezamenlijke oproep in ontvangst mag nemen.” De stemmen van degenen die het meest door de klimaatverandering worden getroffen, moeten worden gehoord, aldus Sharma. 

Het initiatief voor de conferentie was uitgegaan van de Britse en Italiaanse ambassades bij de Heilige Stoel. Het VK is gastland voor COP26, terwijl Italië momenteel het voorzitterschap van de G20 bekleedt.

In september heeft paus Franciscus samen met oecumenisch patriarch Bartholomaios van Constantinop en de anglicaanse primaat Justin Welby van Canterbury een oproep gedaan om meer actie te ondernemen tegen de klimaatverandering. Er wordt al enige tijd gespeculeerd over een bezoek van de paus aan de 26ste Conferentie van de Partijen (COP26) bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering in Glasgow. De Schotse Bisschoppenconferentie heeft zijn bezoek reeds aangekondigd, maar het Vaticaan heeft het nog niet bevestigd.

De ondertekening van de oproep vandaag vond plaats in de Hal der Zegeningen van de Sint-Pietersbasiliek.

A general view shows Pope Francis (Rear R at center), religious leaders, politicians and scientists during the meeting "Faith and Science: Towards COP26" on October 4, 2021 in The Vatican, sending an appeal to participants in the 26th United Nations Climate Change Conference, also known as COP26, scheduled from November 1 to 12 in Glasgow,