Rome, 2 juli 2021 - De Gemeenschap van Sant'Egidio is verheugd over de opschorting van de doodstraf in de Verenigde Staten op federaal niveau. Attorney general Merrick Garland kondigde gisteren het moratorium aan en gaf opdracht de procedures te herzien.

Sant'Egidio voert al tientallen jaren internationaal campagne tegen de doodstraf. De katholieke gemeenschap noemt het besluit van de Biden-administratie “veelbetekenend op een moment dat de terechtstellingen worden hervat na een opschorting als gevolg van de noodsituatie op gezondheidsgebied”. 

Op 30 juni voerde de staat Texas de meest recente executie in Amerika uit. Het betrof John Hummel, voor wie een internationale mobilisatie, mede via de campagne ‘Geen doodstraf’ van Sant'Egidio, had opgeroepen tot alternatieve maatregelen voor de doodstraf.

Merrick Garland (zie foto) – zijn ambt wordt vaak vergeleken met dat van een minister van Justitie – heeft alle federale executies opgeschort. De attorney general heeft zijn departement de opdracht gegeven om de uitvoering van de doodstraf tegen het licht te houden. 

“Het Departement van Justitie moet ervoor zorgen dat iedereen in het federale strafrechtsysteem niet alleen de rechten krijgt die de constitutie en de wetten van de Verenigde Staten waarborgen, maar ook eerlijk en humaan behandeld wordt”, zegt Garland in een verklaring. 

Volgens NBC News stelt de bewindsman dat er onder andere “zorgen” zijn over de willekeur van de doodstraf en de impact die het heeft op zwarte Amerikanen.

De doodstraf op federaal niveau werd lange tijd niet uitgevoerd, onder meer vanwege diverse rechtszaken over het toedienen van dodelijke injecties. Sinds vorig jaar is onder toenmalig president Donald Trump aan die onderbreking van 17 jaar een einde gekomen. Tussen juli 2020 en januari 2021 zijn dertien mensen ter dood gebracht. De huidige president, Joe Biden, is tegenstander van de doodstraf. 

Momenteel zitten nog 46 mensen in federale gevangenissen die ter dood veroordeeld zijn. Het gaat om 20 witte mensen, 18 zwarte mensen, 7 latino's en één van Aziatische komaf.

Het besluit van de door Biden aangestelde attorney general betekent niet dat er geen executies meer plaatsvinden in de Verenigde Staten, want het strafrecht van sommige staten laat dat op statenniveau nog wel toe. Daar vinden doorgaans ook de meeste executies plaats, al waren de afgelopen dertien executies onder Trump er in één jaar meer dan in alle vijftig staten samen.

Volgens Amnesty International wordt in heel de VS veel vaker de doodstraf geëist tegen een zwarte dan tegen een witte dader. Terwijl het aantal zwarte en witte slachtoffers van moord in de VS ongeveer even hoog is, is 80 procent van alle geëxecuteerden sinds 1977 veroordeeld voor moord op een witte persoon, aldus de mensenrechtenorganisatie.