Vaticaan: andere baan voor Koptische privésecretaris

Vaticaan (30 juli 2020) - Paus Franciscus heeft de beschikking over twee persoonlijk secretarissen. De Argentijnse jezuïet geeft er de voorkeur aan dat deze functionarissen niet te lang op deze post blijven hangen. Dus laat hij ze na verloop van tijd vervangen.

Volgens de Italiaanse site Il Sismografo is het nu de beurt aan de Koptisch-katholieke priester Yoannis Lahzi Gaid. De Egyptenaar zou een nieuwe taak in de Romeinse Curie krijgen toegewezen.

Yoannis Lahzi Gaid en paus Franciscus

Monseigneur Yoannis Lahzi Gaid, clericus van het Koptisch-Katholiek Patriarchaat van Alexandrië, werd in april 2014 aangesteld tot persoonlijk secretaris van de Heilige Vader. Zijn collega is de Uruguayaan Gonzalo Aemilius, die begin dit jaar de Argentijnse priester Fabián Pedacchio op die post opvolgde.
Gaid had als voornaamste taak de afhandeling van e-mails die aan de paus zijn gericht. Na zijn priesterwijding vertrok de in 1975 geboren geestelijke naar Rome voor vervolgstudies. Hij studeerde aan het Pontificaal Oriëntaals Instituut en promoveerde tot doctor in het Canoniek Recht voor de Oosterse Kerken.

Gaid werd ook klaargestoomd voor de Vaticaanse diplomatieke dienst aan de PontifIcale Ecclesiastische Academie tegenover de Romeinse kerk Santa Maria sopra Minerva. In die tijd was hij als predikant en pastor verbonden aan de Santa Domitilla-parochie in Latina, een stad ongeveer vijftig km ten zuidenwesten van Rome.

In 2007 voltooide hij de opleiding aan de diplomatenschool en werd hij als beambte van de Heilige Stoel naar Congo en Gabon gestuurd. Ook werd hij zaakgelastigde van de Apostolische Nuntiaturen in Jordanië en Irak.

Terug in Vaticaanstad was Gaid vaak te horen tijdens algemene audiënties. Hij sprak de samenvattingen van de pauselijke catecheses en begroetingen aan de pelgrims in het Arabisch uit.