Mps and senators applaud after President of the National Assembly Yael Braun-Pivet announced the result of the vote during the convocation of a congress of both houses of parliament in Versailles, southwestern of Paris, on March 4, 2024, to anchor the right to abortion in the country's constitution. Bertrand GUAY / AFP

Parijs/Rome, 4 maart 2024 – De Franse Republiek heeft als eerste staat ter wereld grondwettelijk vastgelegd dat abortus een recht van vrouwen is. Dat gebeurde vandaag in een speciale zitting van de twee kamers van het Franse Parlement in het Kasteel van Versailles.

Met deze herziening van de Constitutie zal Frankrijk volgens premier Gabriel Attal een pionier zijn, als een “baken van menselijkheid”en “vaderland van de mensenrechten en vooral van de rechten van de vrouw”. Zodoende wordt nu vermeden dat het recht op abortus, dat al in de jaren zeventig van de vorige eeuw was gelegaliseerd, is “overgeleverd aan de grillen” van politici, aldus de bewindsman.

President Emmanuel Macron had de stap aangekondigd nadat in de Verenigde Staten het federaal recht op abortus was komen te vervallen. Door een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2022 werd zwangerschapsafbreking een zaak van de Amerikaanse staten.

De Pontificale Academie voor het Leven (PAV) in Rome bracht vandaag een verklaring uit waarin deze pauselijke instantie reageert op de verankering van het abortusrecht in de Franse grondwet. De PAV sluit zich aan bij het standpunt van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) dat abortus, “welke een aanval op het leven blijft”, niet “uitsluitend vanuit het perspectief van de rechten van de vrouw” kan worden gezien. Ook betreurt de PAV dat de Franse wetgevers “geen melding maken van steunmaatregelen voor degenen die hun kind willen houden”.

De pauselijke academie benadrukt dat “in het tijdperk van universele mensenrechten er geen ‘recht’ kan bestaan op het nemen van een menselijk leven”.

“Alle regeringen en religieuze tradities” moeten volgens de PAV “hun best doen zodat in deze fase van de geschiedenis de bescherming van het leven een absolute prioriteit wordt, met concrete stappen ten gunste van vrede en sociale rechtvaardigheid en met effectieve maatregelen voor een universele toegang tot middelen, onderwijs en gezondheidszorg”.

De PAV citeert paus Franciscus en zegt dat voor de katholieke kerk “de verdediging van het leven geen ideologie is, het is een realiteit, een menselijke realiteit die alle christenen aangaat, juist omdat ze christen zijn en omdat ze mens zijn”.

“Het gaat om handelen op cultureel en educatief niveau om de houding van solidariteit, zorg en welkom door te geven aan toekomstige generaties, wetende dat de cultuur van het leven niet het exclusieve erfgoed van christenen is, maar toebehoort aan allen die, werkend aan broederlijke relaties, de waarde van ieder mens erkennen, zelfs de kwetsbare en lijdende”, aldus de verklaring.