In Zin in morgen gaat Thomas Cammaert op bezoek bij imker Albert Knol, die een bijentempel heeft waarin hij mediteert op het geluid van de bijen. Thomas probeert het ook en is onder de indruk van het rustgevende gezoem. Wil jij ook leren mediteren? Wij geven tips!

Het goeie aan mediteren is: je kan eigenlijk niets fout doen. Behalve dan misschien de lat te hoog leggen voor jezelf. Als je begint met mediteren, probeer dan vooral niet meteen de eerste keer al als een wijze monnik een uur lang stil te zitten, maar hou het klein. Een meditatie van een paar minuten kan al genoeg zijn om wat rustiger te worden en te resetten. Met deze tips kun je het oefenen:

Tip 1: zonder je af

De belangrijkste tip is misschien wel: trek je terug! Zet je telefoon uit of op niet storen en zonder je af van de buitenwereld. Natuurlijk kan het op een meditatiekussen of een yogamat, maar het werkt net zo goed op de wc, in de badkamer, of achter je bureau. Als je maar zorgt dat je even alleen kan zijn.

Tip 2: Zet een timer

Zet een timer zodat je je niet hoeft af te vragen hoe lang je nog door 'moet'. En kies een vast moment. Bijvoorbeeld iedere ochtend na het wakker worden of ’s avonds voor het slapengaan. Dan heb je meer kans om het vol te houden. Begin eenvoudig met één minuut stilte. De tweede keer probeer je het drie minuten en zo bouw je verder op.

Tip 3: Adem in, adem uit

Zorg dat je lichaam tot rust komt. In eerste instantie doe je dat door even bewust te ademen. Leg een hand op je buik en luister naar het ritme van je ademhaling. Let bijvoorbeeld op hoe koude lucht via je neus naar binnen stroomt en warme lucht naar buiten. Je adem zal na een tijdje vanzelf wat tot bedaren komen.

Tip 4: Negeer je gedachten

En dan het lastigste: probeer nergens aan te denken. Hoe minder je je laat afleiden door gedachten, hoe rustiger het in je hoofd en lichaam wordt. Daar begint namelijk de magie van dat relaxte gevoel. Laat je niet afschrikken door wat er in je opkomt als je mediteert, dat gebeurt bij iedereen. Probeer wel bij elke nieuwe gedachte te zeggen: 'Ik hoor het, maar ik doe er nu even niets mee'.

Tip 5: Niet opgeven

Geef niet te snel op. Ook al lijkt mediteren simpel, je zit immers stil en je doet niets, van binnen kan het loodzwaar zijn. Mediteren moet je trainen. In die zin is het net als hardlopen, daarbij kan je ook niet in één week tien kilometer rennen. Dus gaat het de eerste keer totaal niet zoals je wilde, ga dan vooral door!

Als het niet wil lukken...

Lukt het niet? Dan zijn er nog wat handige trucs: zo kun je meetellen met het ritme van je adem. Vier tellen in en vier tellen uit. Zo krijgen opdringerige gedachten minder kans. Je kunt ook rustgevende muziek of speciale geluiden aanzetten. In Zin in morgen vertelt imker Albert aan Thomas waarom het geluid van de bijen hem rust geeft. Het monotone gezoem is een frequentie waar veel meer mensen kalm van worden. Zoals ook van het geluid van een ruisende zee of het getik van regen. White noise wordt dat ook wel genoemd.

Kijk ook de aflevering van Zin in morgen waarin Thomas gaat mediteren bij de bijen.

Zin in morgen - Thomas mediteert