Of je het nou wil of niet, je hart zal een keer (of vaker) gebroken worden in je leven. Voorkomen kan dus niet, maar repareren wel. Al is het maar symbolisch. Dit hartritueel kan je daarbij helpen.

In Zin in morgen gaat Kim-Lian van der Meij op bezoek bij Bahar Panjeh Shahi uit Iran voor een hartritueel. Bahar was jaren als advocaat op de Zuidas tot ze merkte dat ze te veel vanuit haar verstand leefde. Ze werkte continu, nam nooit tijd om te ontspannen en luisterde niet meer naar haar intuïtie: ‘Mijn hoofd bepaalde alles, haar hart speelde nauwelijks een rol.’

Iedereen heeft een gebroken hart

Bahar belandde in een burn-out en ging op zoek naar rust. In die periode ging ze naar een keramieklessen. Daar ontmoette ze een andere vrouw uit Iran met wie ze een hart van keramiek maakte en het vervolgens kapotsloeg. Bahar: ‘Het breken van dat hart was voor mij een manier om te uiten hoe gebroken ik me zelf voelde. 

Krachthart ritueel

Later reisde ik naar Iran, met de scherven van het hart bij me, en daar raakte mijn moeder helemaal geëmotioneerd door mijn verhaal. Ze zei: ‘Dit is het verhaal van iedereen, we hebben allemaal op een bepaalde manier wel een gebroken hart.’ En zo kwam ik op het idee om er een krachthart ritueel van te maken zodat mensen weer onderscheid kunnen maken tussen hun hart en hun hoofd. Bahar: ‘Het hoofd denkt vooral over de dingen na. Het hart communiceert in beelden, hele korte boodschappen die vaak opeens opkomen. Die zijn in je lijf als een gevoel van ‘ja, dit is het’. En het hart gaat pas open als het lichaam helemaal ontspannen is.’

'There's a crack in everything, that's how the light gets in'

Leonard Cohen

De stem van je hart

De hartrituelen die Bahar organiseert, zijn geïnspireerd door kintsugi, een Japanse traditie waarbij je gebroken aardewerk met goud- of zilverlijm weer heel maakt. De gelijmde scherven met de gouden of zilveren randjes krijgen daardoor extra betekenis. Dit doet Kim-Lian ook tijdens het hartritueel, met een keramieken hart. Kim-Lian: ‘Dat voelt heel onnatuurlijk, je wil je hart helemaal niet stukslaan. Maar dat is juist onderdeel van het proces. Je wil natuurlijk ook niet altijd kijken naar de pijnlijke en moeilijke dingen uit je leven. Maar je moet er toch doorheen.’ 

Daar zit ook de kracht van zo’n ceremonie, vertelt Bahar: ‘Zo is het ook in het leven. Als je in staat bent om door je gebroken stukken heen te bewegen en je ze kan omarmen en weer helen, dan word je krachtiger. Dan bén je krachtig.’

Zelf aan de slag

Wil je zelf een hartritueel uitvoeren? Volg dan deze stappen:

Stap 1

Zoek een rustige plek waar je tot jezelf kan komen en mediteren. Je kunt bijvoorbeeld eerst gaan bosbaden voordat je je meditatie begint. Neem hier zo lang de tijd voor als je nodig denkt te hebben. Tijdens de meditatie zoek je contact met je hart, je gevoel. Je verstand zet je even buitenspel. Vind je dit lastig? Dan kun je ook online of via een meditatie-app een hartmeditatie volgen.

Stap 2

Vervolgens ga je met je scherven aan de slag. Dit kunnen de scherven zijn van een keramisch hart zoals Kim-Lian doet in Zin in morgen, maar je kunt het ook doen met de scherven van een waardevol kopje of schaaltje dat ooit is gebroken of er zelfs een waardevol stukje servies voor breken. 

Stap 3

Daarna ga je de scherven weer lijmen met lijm en verf. Hiervoor kun je een Kintsugi-set kopen, maar je kunt ook zelf met tweecomponentenlijm en goudverf een mengsel maken. De scherven lijm je door met een stokje of kwast één kant van de scherf goed in te smeren, te lijmen en dan te laten drogen (let op de droogtijd op de verpakking van de lijm).

Stap 4

Je gelijmde scherven staan symbool voor je ‘gelijmde’ hart dus sta bewust stil bij de betekenis van je scherven. Je kant daarbij ook opschrijven wat er in je op is gekomen tijdens je ritueel. Bewaar je gelijmde hart of kopje tot slot op een plek waar je er af en toe naar kunt kijken. Je huisaltaar bijvoorbeeld.

Kijken!

Kijk het hele hartritueel van Kim-Lian ook in Zin in morgen op NPO Start.

Zin in morgen - hartritueel