‘Activeer je derde oog’ of ‘Ga met je aandacht naar je derde oog’. Als je wel eens een yogales volgt of geïnteresseerd bent in chakra’s, heb je er vast al van gehoord. Maar wat is dat derde oog? En hoe leer je ermee kijken? Zin in morgen legt het uit.

Gekoppeld aan de chakra’s

Om de betekenis van het derde oog uit te leggen, moet je eerst iets meer weten over de chakra’s. Volgens de traditionele Indiase cultuur zijn dit energiepunten in je lichaam waarmee je derde oog is verbonden. Het woord chakra komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en staat voor ‘wiel’ of ‘werveling’. Chakra’s zijn dus eigenlijk oude symbolen om de energie in ons lichaam te verbeelden.

Symbolen voor wie we zijn

Volgens de oude Indiase cultuur zijn er zeven chakra’s die allemaal voor een ander deel van je lichaam staan en voor een ander emotioneel en energetisch aspect. Is je keelchakra bijvoorbeeld verstoord of geblokkeerd? Dan kan zich dat uiten in nekklachten of stemproblemen, maar ook in moeite met het uiten van je gevoelens. Je kunt het zien als een eeuwenoud trucje dat je kan helpen beter met je energie om te gaan en bewuster te leven.

Intuïtie en innerlijke wijsheid

Het derde oog hoort bij het zesde chakra, het Ajna chakra of voorhoofdchakra. Dit chakra staat voor een hoger niveau van bewustzijn, een sterke intuïtie en innerlijke wijsheid, ook wel je zesde zintuig genoemd. Het derde oog zit op dit voorhoofdchakra tussen je wenkbrauwen op ongeveer dezelfde hoogte als de pijnappelklier, de epifyse.

‘Zetel van de ziel’

Die pijnappelklier is gekoppeld aan het voorhoofdchakra en belangrijk: hij produceert onder invloed van onder andere licht het hormoon melatonine dat ervoor zorgt dat je rustig wordt als het donker wordt en makkelijker in slaap valt. Er wordt ook vermoed dat melatonine invloed heeft op je emoties en stemmingen. De oude filosoof en wiskundige Descartes had grote interesse in de pijnappelklier en noemde hem ook wel ‘de zetel van de ziel’, de centrale plek in het brein voor de connectie tussen ziel en lichaam.

Tussen de wenkbrauwen

Anatomisch gezien bestaat er natuurlijk niet zoiets als een derde oog, het heeft vooral een spirituele functie. Als je derde oog is geopend, voel je je meer in balans en creatiever. Je ervaart alles bewuster en intenser en kunt beter naar je intuïtie luisteren. 

'Een goeie manier om je derde oog te openen is een chakrameditatie'

Je derde oog openen

Om je derde oog te openen of activeren, dus eigenlijk beter naar je intuïtie te leren luisteren, is het van belang dat al je chakra’s in balans zijn oftewel, dat je fysiek, mentaal en spiritueel in balans bent. Dat doe je niet even in een namiddag, het is een proces waar tijd en aandacht voor nodig is.

De beste manier om in balans te komen is meditatie, een chakrameditatie bijvoorbeeld, waarbij je je lichaam van je wortelchakra tot je kruinchakra ontspant. Je kunt ook regelmatig een visualisatieoefening doen waarbij je tijdens de meditatie je derde oog visualiseert als een bron van licht of energie die jou kracht geeft. Waar het om gaat is dat je je bewust wordt van je eigen intuïtie. Van daaruit wordt het makkelijker om jezelf te zijn en beslissingen te nemen die goed voelen.

Nieuwsgierig naar een chakrameditatie? Probeer dan eens deze korte meditatie op Youtube.

Meer tips 

Wat ook helpt bij het ontdekken van de kracht van je derde oog is:

  • Goed naar je dromen luisteren. Als je hebt gedroomd, vraag je dan af waarom je dat droomde en wat er die dag of dagen aan de droom voorafging.
  • Gezond leven en bewust eten. Drink vaak water en geen alcohol, eet vegetarisch of veganistisch, vers en onbewerkt voedsel.
  • Regelmatig yoga beoefenen. In een yogales zitten veel houdingen die je helpen bij het richten van je aandacht op je derde oog. De kindhouding bijvoorbeeld of de staande vooroverbuiging.
  • Je derde oog ook masseren. Je legt dan je middelvinger tussen je wenkbrauwen en maakt vervolgens draaiende bewegingen. Richt al je aandacht op je gevoel en laat je niet afleiden door je verstand of gedachten.
  • Stress uit de weg gaan: zoek vaak rust op door te wandelen of te dagdromen. Zo stimuleer je je creativiteit en verbeeldingskracht.