Bij Zin in morgen zijn we altijd op zoek naar inspirerende verhalen over zingeving, klein geluk en alledaagse spiritualiteit. Ook voor onszelf. Deze week: online redacteur Marie-Claire van den Berg over het beste zelfhulpboek dat ze ooit las.

Wikken en wegen

‘Beslissingen nemen is niet mijn sterkste punt. Bij belangrijke keuzes kan ik uren, dagen, soms zelfs weken wikken en wegen. Meestal probeer ik de knoop door te hakken door de voor- en nadelen op te schrijven. Maar zelfs dan blijf ik veel te lang naar dat lijstje staren. Om gek van te worden.

Een tijdje geleden stond ik opnieuw voor een lastig besluit. Ik vreesde alweer weken gepieker, tot me opeens een oplossing in de schoot werd geworpen. Mijn redding kwam met pijl en boog, van de Japanse boogschutter uit het boek De weg van de boog.

Durf te falen

De weg van de boog is geschreven door Paulo Coelho en gaat over Tetsuya. Iedereen kent Tetsuya als de timmerman uit het dorp, maar eigenlijk is hij de beste boogschutter van Japan die zich heeft teruggetrokken in een afgelegen vallei. Aan de hand van de kunst van het boogschieten vertelt hij een jongen uit het dorp over het belang van betekenisvol leven; hard werken bijvoorbeeld, maar ook een verschil willen maken en bereid zijn om te falen.

‘Met moed en geduld kun je onverwachte wendingen van het lot omarmen’

Moed en geduld

Tetsuya laat de jongen zien hoe je handelen en je ziel onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat een leven beperkt door angst voor afwijzingen of mislukkingen het niet waard is om te leven. ‘Met moed en geduld kun je onverwachte wendingen van het lot omarmen’, zegt hij. Het stond er zo simpel, en dat is het natuurlijk ook, maar het opende me de ogen.

Geen dik zelfhulpboek

Ik had het in een adem uit. Dit is geen dik zelfhulpboek vol ingewikkelde analyses en stappenplannen, maar een inspirerend klein verhaal met korte teksten die barsten van de symboliek. En ook al heeft het weinig letters en regels, juist tussen die regels door gebeurt er van alles. Ik heb niets met boogschieten, maar deze Japanse wijze man maakte de boogschieter in mezelf los.

‘Als je nooit risico’s neemt, weet je ook niet wat je de volgende keer anders moet doen’

Zenboeddhisme

Tetsuya vertelt het verhaal van de pijl en de boog als het verhaal van je leven. Wat een eenvoudig sprookje lijkt is eigenlijk een les in zenboeddhisme. De boog, dat is je leven. De pijl is je intentie en je doelwit is daar waar je naartoe wil. En dan is er nog je houding; hoe onzeker je ook bent, kalmte en elegantie zijn de enige manier waarop je kans maakt goed te kunnen schieten. 

In het boek schiet de boogschutter recht op zijn doelwit af. En dat terwijl hij het doelwit niet eens kan zien. Dat hoeft ook niet, want hij voelt het. Daarbij zegt hij: ‘Als je nooit risico’s neemt, weet je ook niet wat je de volgende keer anders moet doen.’ Toen ik het uit had, had ik geen lijstje met voor- en nadelen meer nodig. Ik spande mijn boog met kalmte en elegantie en nam mijn beslissing.’