Sr. Paësie

Rome, 5 februari 2024 Paus Franciscus heeft zaterdag een telefoontje gepleegd met zuster Paësie, een in Frankrijk geboren non die zich sinds 1999 in Haïti inzet voor de kinderen van Cité Soleil, een extreem verarmde en dichtbevolkte stad in de agglomeratie Port-au-Prince.

Franciscus, die zeer begaan is met de inwoners van Haïti, wilde spreken met de zuster die Famille Kizito heeft opgericht. Die gemeenschap draagt de zorg voor ongeveer 2.500 kinderen. Dat wordt gedaan te midden van het ontwrichtende geweld van bendes. Volgens de VN zijn daardoor in Haïti al zo’n 300.000 mensen ontheemd geraakt.

Soeur Paësie is lid van de Missionarissen van Naastenliefde, de congregatie die werd opgericht door Moeder Teresa van Calcutta. In 2018 ontving zij voor haar werk onder de allerarmsten van de Franse Republiek een hoge onderscheiding: ze werd lid van de Orde van het Legioen van Eer.

Vatican News interviewde haar telefonisch na het gesprek met de paus. “Het was een grote verrassing voor me. Toen mijn telefoon ging, had ik natuurlijk helemaal niet verwacht dat ik gebeld zou worden door de Heilige Vader”, zegt ze. “Hij gaf me een bemoedigende boodschap en bedankte me dat ik er was voor de kinderen. Hij verzekerde me van zijn gebeden. Dat raakte me echt. Wat me echt trof tijdens dat gesprek was de stem van de Heilige Vader. Ik voelde een groot gevoel van zachtheid en vriendelijkheid.”

Paësie vertelt over de conflicten tussen gewapende groepen in de volkswijken. “De bendes zijn steeds machtiger geworden en beperken zich niet langer tot de volkswijken, maar zijn nu aanwezig in bijna alle wijken van de hoofdstad en zelfs in verschillende provinciesteden. Als gevolg hiervan leven mensen in een ware angst om elk moment beroofd te kunnen worden.”

De zuster beschrijft de angst die er heerst zodra een bende een wijk binnenvalt. “Je ziet mensen rennen met hun kinderen. Huizen worden in brand gestoken en de activiteiten in het land komen volledig tot stilstand. En aangezien de armste mensen van dag tot dag afhankelijk zijn van de markten, als de situatie verslechtert – als er geweld is op straat, schietpartijen en barricades – kunnen de markten niet functioneren. Dit vergroot de armoede en de honger enorm.”

Vorige maand werden in Haïti zes nonnen ontvoerd. Kidnappingen treffen volgens de zuster in Port-au-Prince alle lagen van de bevolking. “Bepaalde mensen kunnen een bijzonder doelwit zijn, bijvoorbeeld de zeer rijken die ontvoerd worden in ruil voor losgeld. Soms worden er ook gewone voorbijgangers ontvoerd, passagiers van het openbaar vervoer, mensen die niet bijzonder rijk zijn. In het geval van de zes nonnen is het moeilijk te zeggen. Ik had niet het gevoel dat de kerk het doelwit was. Ze handelden in de hoop losgeld te krijgen. Soms hangt het af van de levensstijl van gewijde personen, priesters of nonnen. In de hoofden van de mensen worden sommigen misschien geassocieerd met de rijkste categorie. Maar je kunt niet generaliseren. Uit hoofde van hun functie staan sommige religieuzen echt dicht bij de armen, anderen minder.”