Bij Zin in morgen zijn we altijd op zoek naar inspirerende verhalen over zingeving, klein geluk en alledaagse spiritualiteit. Ook voor onszelf. Deze week gaat online redacteur Renee Gravemaker samen met Brené Brown op ontdekkingstocht langs haar emoties.

Steun zoeken bij familie en vrienden, eindeloos wandelen, creatief aan de slag gaan of een lekker potje janken: Iedereen verwerkt emoties op een andere manier. En daarvoor geldt: niks moet, alles mag.

Maar voor mij geen diepgaande gesprekken of lange huilbuien. Ik ben een mens van het hoofd, niet zozeer van het hart. Dus wanneer ik word overspoeld door emoties, draaien mijn gedachten overuren. Hoe noem je deze gevoelens eigenlijk? Hoe staan deze emoties in verband met de dingen die in mijn leven gebeuren? Is het ‘normaal’ om me zo te voelen? En hoe kan ik deze gevoelens het beste uitleggen aan anderen?

Nuchterheid en humor

In mijn zoektocht naar antwoorden op al deze vragen kwam ik terecht bij Dr. Brené Brown, voor velen waarschijnlijk niet onbekend. Ze is hoogleraar aan de Universiteit van Houston, waar ze al meer dan twaalf jaar onderzoek doet naar sociale verbinding en emoties als kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte.

Toen ik door een moeilijke periode ging, werd Brené Brown mijn goeroe: eindelijk had ik iemand gevonden die met nuchterheid én humor de wezenlijke zaken van het leven bespreekt. En dus bekeek ik wel tien keer haar wereldberoemde Ted-Talk, verdiepte ik me in de talloze bestsellers die ze op haar naam heeft staan en luisterde ik dagelijks naar haar prijswinnende podcast.

'The limit of my language is the limit of my world'

Brené Brown

Een emotionele ontdekkingsreis

Maar aan één van haar titels heb ik in het bijzonder veel gehad: haar boek Atlas of the Heart, waarin Brené Brown ons meeneemt op ontdekkingsreis langs 87 van de meest voorkomende emoties en ervaringen die een mens tot een mens maken. 

Met het boek wil ze een gedeelde woordenschat over emoties creëren om zo dichter bij elkaar te komen en diepe verbindingen te creëren. ‘Want’, zegt Brown, ‘als we geen woorden hebben voor datgene wat we ervaren, is ons vermogen om te begrijpen wat er gebeurt en dit met anderen te delen ernstig beperkt.’ 

En zo is het. Dus toen Atlas of the Heart op de mat viel, ging ik aan de slag. Bladerend door het 336 pagina’s tellende boek leerde ik woorden te geven aan emoties die ik nooit kon thuisbrengen, ontdekte ik dat ik heus niet de enige ben met bepaalde gevoelens, leerde ik het onderscheid tussen gelijksoortige emoties én kreeg ik praktische handvaten hoe ik om kan gaan met de gevoelens van anderen.

'True belonging doesn’t require us to change who we are; it requires us to be who we are'

Brené Brown

En dat zijn precies de inzichten die Brené Brown hoopt te geven. Want zoals ze wijselijk zegt: ‘Als je het verband begrijpt tussen hoe mensen denken, voelen en zich gedragen, begrijp je alles.’ Dus voel je je avontuurlijk? Ga dan op de reis van je leven met Atlas of the Heart op zak.

P.S.

Geen zin om te lezen? Op streamingsdienst HBO Max kun je kijken naar de gelijknamige docuserie Atlas of the Heart. Aan de hand van fragmenten uit films en series legt Brené Brown op een laagdrempelige en humorvolle manier de dertig meest voorkomende emoties uit.